Kissan ravinto ja terve iho sekä turkki

Kissasi iho ja turkki ovat välttämättömiä sen terveydelle. Kehon suurimpana elimenä se auttaa suojaamaan sitä ympäristöltä ja pitää lämpimänä kylminä kuukausina.

Turkki koostuu lähes kokonaan proteiinista. Jos kissan ruokavalio ei sisällä riittävästi laadukasta proteiinia, saattaa sen karvanlähtö lisääntyä tai karva muuttua kuivaksi, ohueksi ja karheaksi.

Miksi ravinto merkitsee niin paljon ihon ja turkin hyvinvoinnille?

Proteiineja on sekä eläin- että kasviperäisissä raaka-aineissa. Eläinperäiset proteiinit sisältävät kaikki kissan tarvitsemat aminohapot, kun taas kasviperäiset proteiinit saattavat sisältää vain joitakin niistä. Kissat tarvitsevat eläinperäistä proteiinia voidakseen mahdollisimman hyvin. 

Rasvoja esiintyy myös sekä eläin- että kasviperäisissä raaka-aineissa. Ne yhdistyvät ihosoluihin rasvahappoina. Kaksi rasvahappoa ovat erityisen tärkeitä ihon ja turkin hyvinvoinnin kannalta. Linolihappo vastaa ihon ja turkin hyvinvoinnista kissoilla. Ilman riittävää linolihapon saantia kissojen turkki saattaa muuttua elottomaksi ja kuivaksi, karvanlähtö lisääntyä ja iho rasvoittua lisäten ihon infektiosairauksien riskiä. Kissat tarvitsevat myös arakidonihappoa ylläpitääkseen ihon ja turkin terveyttä.

Molemmat näistä ovat omega-6-rasvahappoja, joita esiintyy eläinkudoksissa kuten kananrasvassa ja kasviöljyissä (maissi ja soijapapu). Myytävät kissanruoat sisältävät kuitenkin usein liikaa omega-6-rasvahappoja. Koska nämä rasvahapot saattavat muuttua yhdisteiksi jotka edesauttavat ihotulehduksia, omega-6-rasvahappojen määrää ruokavaliossa on hyvä tasapainottaa omega-3-rasvahapoilla, jotka eivät edesauta tulehduksia.

Omega-3-rasvahappoja esiintyy esimerkiksi kalassa ja joissakin kasveissa, kuten pellavassa. 

Eukanuban ravitsemusasiantuntijoiden tekemä tutkimus on osoittanut, että 5-10 omega-6-rasvahapon ja yhden omega-3-rasvahapon suhde ruokavaliossa auttaa saavuttamaan erinomaisen ihon ja turkin kunnon.

VITAMIINIT JA MINERAALIT

Vitamiinit ja mineraalit ovat ensisijaisen tärkeitä terveen ihon ja turkin ylläpitoon. Ravintolisien sijaan paras tapa turvata näiden ravintoaineiden saanti on kokonaisvaltainen ja tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää tarpeeksi tärkeitä vitamiineja ja kivennäisiä.

Vitamiini tai mineraali Merkitys ihon ja turkin hyvinvoinnille
A-vitamiini Välttämätön ihosolujen muodostumiselle ja korjaamiselle
E-vitamiini Ihosolujen suojaaminen hapettumiselta
C-vitamiini Haavojen paranemisen tueksi
Biotiini Auttaa proteiinin imeytymisessä
Riboflaviini (B2) Välttämätön rasva- ja proteiiniaineenvaihdunnalle
Sinkki Välttämätön rasva- ja proteiiniaineenvaihdunnalle
Kupari Kudosten hyvinvoinnin sekä ihon ja turkin normaalin pigmentoitumisen ja proteiinisynteesin ylläpitoon

MUUTOKSET TURKIN KUNNOSSA

Ruokavalion uskotaan usein olevan syynä ihon ja turkin kunnon muutoksiin. Yleisimmät syyt näihin muutoksiin löytyvät kuitenkin usein vuodenajasta ja elämänvaiheesta. Kun ilma kylmenee, useimpien kissojen turkki paksuuntuu mahdollistaakseen lämpimänä pysymisen. Kun ilma lämpenee, paksu ja raskas turkki ohenee.

Useimmilla kissanpennuilla on syntyessään pehmeä, untuvainen karva, joka muuttuu karkeammaksi iän myötä. Tiineenä olevilla kissoilla tai imettävillä emoilla saattaa myös esiintyä karvanlähtöä tai muutoksia turkin kunnossa.