Kissanpennut ja vanhemmat lemmikit

Vaikka aiempi koirasi tai kissasi olisi tullut hyvin toimeen muiden lemmikkiesi kanssa, ei ole takeita siitä, että se ottaisi uuden kissanpennun ilolla vastaan, tai edes sietäisi sitä!

Jotkut lauhkeat vanhemmat lemmikit saattavat hyväksyä uuden tulokkaan siltä seisomalta. Yleensä kuitenkin rauhallisinkin koira tai kissa reagoi uuden kissanpennun ilmestymiseen.

Kun tuot uuden kissanpennun kotiin, vanhempi koirasi tai kissasi tulee tarvitsemaan runsaasti ylimääräistä huomiota. Se haluaa tietää, että se on sinulle yhä tärkein, eikä uusi tulokas uhkaa sen asemaa kotitaloudessa.

Uusi kissanpentusi

Kun tuot uuden kissanpentusi kotiin, on tärkeää pitää se ensin muista erillään. Valitse rauhallisella alueella sijaitseva huone (ei esimerkiksi huone, jossa vanhemmat lemmikit tapaavat nukkua). Tämä antaa vanhemmille lemmikeille aikaa tottua kissanpentuun sekä suojaa pientä tulokasta aggressiivisten reaktioiden varalta.

Kissanpennun oma alue

Varusta kissanpennun alue pedillä, raapimispuulla, kissanhiekkalaatikolla, ruoka- ja vesikupilla sekä leluilla. Päästä kissanpentu huoneeseensa ja anna sen tutkia sitä vähän aikaa ollessasi itse vielä paikalla. Jätä se sitten hetkeksi yksin, jotta se voi totutella uuteen ympäristöönsä rauhassa.

Se saattaa aluksi piiloutua. Yritä houkutella se esiin ja rauhoittele sitä. Anna sille kuitenkin aikaa. Se tottuu sinuun vähitellen.

Ensitapaaminen lemmikkien kesken

Eläimet tutustuvat toisiinsa haistellen. Vanhempi lemmikkisi tulee haistelemaan sen huoneen oven rakoa vähän väliä, johon uusi kissanpentu on sijoitettu. Kissanpentu tekee samoin oven toisella puolella.

Päivän tai kahden päästä pystyt jo päättelemään vanhemman lemmikkisi suhtautumisen uuteen tulokkaaseen. Kun koira ei malta odottaa tapaamista kissanpennun kanssa, se raapii ovea ja heiluttaa häntäänsä, kun taas kissa kehrää ja on yleisesti utelias ja ystävällinen. Jos koirasi kuitenkin murisee tai haukkuu ovea, tai jos kissasi sähisee ja vaikuttaa vihaiselta, on parasta odottaa vielä muutama päivä ennen tapaamista.

Etene hitaasti

Kun vanhempi lemmikkisi vaikuttaa valmiilta, esittele ne toisilleen avaamalla ovea sen verran, että ne pääsevät tutkimaan ja haistelemaan toisiaan. Pysy lähettyvillä, jotta voit vahtia tilannetta. Reaktioista riippuen avaa ovea enemmän, mutta edelleen vain hieman kerrallaan, jotta ne saavat totutella tosiinsa vähitellen. Tämä menetelmä saattaa viedä useita päiviä, mutta toimii yleensä.

Kun lemmikit tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa, tilanteen pitäisi olla nopea ja toivottavasti rauhallinen. Jos vanhempi lemmikki on koira, voi olla hyvä idea pitää se esimerkiksi remmiin kytkettynä, jottei se pääse ajamaan takaa kissanpentua ja säikäytä sitä.

Älä tee asiasta numeroa. Anna lemmikkien mennä niin lähelle toisiaan tai pysyä niin kaukana toisistaan, kuin ne haluavat. Toista lyhyet esittelyt niin usein kuin tarpeellista, kunnes eläimet pystyvät olemaan mutkattomasti samassa huoneessa valvonnan alaisena. Älä odota välitöntä ystävyyttä - se vie aikaa.

Tee tilaa kaikille

Vanhempi lemmikkisi pitää saada vakuuttuneeksi siitä, ettei uusi tulokas valtaa sen aluetta. Jos sillä on lempinukkumapaikka, älä anna kissanpennun nukkua siinä. Anna kissanpennulle omia leluja.

Eläimet suhtautuvat yleensä omistushaluisesti ruokakuppeihinsa. Ihanteellista olisi, jos kissanpennun ruokakuppi pidettäisiin eri huoneessa niin kauan kuin mahdollista, sillä se syö joka tapauksessa omaa penturuokaansa.

Vahdi ruokailutilanteita, etteivät lemmikit hätistä toisiaan pois omilta ruokakupeiltaan. Koska penturuoka on kissalle parasta ravintoa ensimmäisten 12 kuukauden ajan, kissanpennun ruokkiminen suljetussa tilassa jonkin aikaa saattaa olla hyvä idea.

Vaikka kaikenikäisille lemmikeille tarkoitettu laadukas All Life Stages-ravinto tarjoaakin täydellisen ja tasapainoisen ruokavalion molemmille eläimille, aikuinen kissasi ei välttämättä tarvitse penturuoan sisältämiä ylimääräisiä kaloreita, jos sillä on taipumusta ylipainoon. Itse asiassa, jos aikuinen kissasi syö jo painonhallintaan tarkoitettua ruokaa ja ne jakavat kissanpennun kanssa ruokakupin, kissanpentusi ei saa tästä ravinnosta sen tarvitsemia ylimääräisiä ravintoaineita kasvaakseen.

Olisi parasta, että lemmikit söisivät omaan elämänvaiheeseensa soveltuvaa ruokaa.

Kissanhiekkalaatikot

Jos taloudessa on kaksi tai useampi kissa, ne jakavat usein kissanhiekkalaatikon, mutta monet aikuiset kissat eivät välitä jakaa sitä kissanpennun kanssa - ainakaan ennen kuin ne ovat tottuneet kunnolla toisiinsa.

Kahden kissanhiekkalaatikon järjestäminen pitäisi estää aikuisen kissasi merkkailu sopimattomiin paikkoihin mielenosoituksellista syistä.

Ystäviä, vihamiehiä vai kilpailijoita?

Lemmikkien täydellinen tottuminen toisiinsa saattaa viedä yli vuodenkin. Niistä ei välttämättä koskaan tule ystäviä, mutta ne oppivat yksinkertaisesti sietämään toisiaan.

Vaikka niiden välit jäisivät viileiksi, useimmat lemmikit arvostavat toistensa seuraa, kun omistaja ei ole kotona. Useimmat lemmikit saavat suhteensa toimimaan, vaikka ne eivät olisi ylimpiä ystäviä.

Ennen kuin tuot kissanpennun kotiin

  • Käytä kissanpentu eläinlääkärillä varmistaaksesi, että se on terve, eikä sillä ole loisia.
  • Varmista, että kaikkien lemmikkiesi rokotukset ovat kunnossa.
  • Aggressiivisia reaktioita esiintyy yleensä vähemmän, kun molemmat eläimet on steriloitu tai kastroitu (kun kissanpentu on tietyssä iässä).

Kun olet tuonut kissanpennun kotiin

  • Eristä kissanpentu, kun tuot sen enimmäistä kertaa kotiin.
  • Esittele aikuinen kissa ja kissanpentu toisilleen asteittain.
  • Suojele vanhemman lemmikin reviiriä ja oikeuksia.
  • Järjestä niille erilliset ruoka-astiat, vesikupit, lelut ja kissanhiekkalaatikot.