Koiran hammashoito: Koiran hampaiden pitäminen terveinä | Eukanuba

Koiran hampaiden pitäminen terveinä

Koiran hampaiden hoito on erittäin tärkeä osa sen ihanteellisessa kunnossa pitämisessä. Noin 85 %:lla koirista on hammasongelmia jo kolmivuotiaana, joten niiden hampaiden hoitaminen on yhtä tärkeää kuin muiden näkyvien terveysoireiden hoito.

Pentujen hammashoito

 

Koiran kuivaruokinta auttaa pitämään sen hampaat puhtaana, mutta on erittäin tärkeää, että autat koiraasi myös pennun varhaisvaiheissa saamalla ne tottumaan hampaiden harjauksen käsitteeseen. Pennut alkavat kehittää pysyviä hampaitaan noin kuuden kuukauden ikäisinä, mutta niiden totuttaminen nyt hyödyttää teitä molempia myöhemmin. 

Aloita varovasti, yritä saada koira yksinkertaisesti rentoutumaan prosessissa ja läheisessä kosketuksessa. Sinun ei edes tarvitse käyttää koiran hammasharjaa tai hammastahnaa tässä vaiheessa, käytä vain sormenpäitäsi hieromaan hampaita ja ikeniä kevyesti, jotta se tottuu läheisyyteen ja tunteeseen. Kun tähän on totuttu, voit siirtyä hammasharjaan ja sitten erityisen koiran hammastahnan lisäämiseen. Älä koskaan käytä ihmisten hammastahnaa, sillä useimmat sisältävät fluoridia, joka on myrkyllistä koirille. Yritä puhdistaa koiran hampaita joka päivä, mutta jos se ei onnistu, niin ota tavoitteeksi pari kertaa viikossa, sillä tämä auttaa silti pitämään koiranpennun suun terveenä.

Varhain opittuna koirallesi ei ole ollenkaan ongelma sopeutua tähän päivittäiseen harjaukseen osana tavanomaista rutiinia ja se muodostaa hyvän perustan terveille hampaille ja ikenille sen kasvaessa.

Pysyvien hampaiden saaminen

Useimmat pennut pudottavat maitohampaansa 3-6 kuukauden ikäisinä, ja tänä aikana niiden täytyy sietää tiettyä epämukavuutta aivan kuten vauvojen, joiden hampaat ovat puhkeamassa. Pureskelu on koiran tapa lievittää kipua, joten yritä tarjota runsaasti puruleluja, jotka voivat auttaa.

Pennun saavuttaessa kuuden kuukauden iän sen 28 maitohampaan tilalla pitäisi olla 42 pysyvää hammasta. Eläinlääkäri tarkastaa tavallisen pentutarkastuksen yhteydessä, että kaikki maitohampaat ovat lähteneet ja pysyvät hampaat tulevat läpi.

Pysyvistä hampaista huolehtiminen

Meidän tavoin koirilla on samat bakteerien aiheuttamat plakki- ja hammaskiviongelmat, jotka voivat johtaa ientulehdukseen, pahan hajuiseen hengitykseen, hampaiden menetykseen, syömisvaikeuksiin ja muihin mahdollisesti vakaviin terveysongelmiin. Plakki on bakteereita sisältävä pehmeä, kermanvärinen kalvo, joka muodostuu hampaille ja ienrajan alapuolelle. Siitä tulee hammaskiveä, kun syljen kivennäiset vaikuttavat siihen muodostaen kovia keltaisia tai ruskeita kerrostumia.

Paras keino välttää hammassairaus on estää se; se on niin helppoa. Kotona toteutettavat ennaltaehkäisevät toimenpiteet ovat elintärkeitä varmistamaan, että koirallasi on terveet hampaat.

Suosittelemme seuraavia hammashoidon 3 H:ta:

  • Harjaus päivittäin - Koirasi hampaiden harjaaminen on hyvin tehokas tapa poistaa plakkia koirasi ienrajasta. Ihanteellisesti tämä tulisi tehdä joka päivä, mutta jos se ei ole mahdollista, niin ainakin kerran viikossa.
  • Hammastarkastus - Suosittelemme eläinlääkärin hammastarkastusta 6-12 kuukauden välein.
  • Hammasruokavalio - Kuivaruokavalio on parempi kuin märkäruokavalio, koska pureskeltaessa rapeat kuivaruokanappulat hiovat hampaiden pintaa ja irrottavat plakkia. Markkinoilla on myös karkkeja ja makupaloja, jotka voivat auttaa pitämään koiran hampaat puhtaina, tarkista niistä kuitenkin vaikuttavat aineet ennen ostopäätöstä.

EUKANUBA-tuotteissa* on erityinen nappuloiden muoto yhdessä ainutlaatuisen DentaDefensen kanssa, joka auttaa pitämään koiran hampaat puhtaina ja terveinä.

Viitteet:

1 Wiggs RB. Periodontal disease in age categories of dogs and cats. 11th Am Vet Dental Forum, Denver, Co, USA, 1997: 143-144
*Ei koske Eukanuban penturuokaa