Koira elää hajujen maailmassa | Eukanuba

Tiede nuuskimisen takana

Koirat käyttävät hajuaistiaan ymmärtämään ympäröivää maailmaa, ja niiden hajuaisti on paljon kehittyneempi kuin meidän. Vaikka ihmisen nenä on varustettu noin 5 miljoonalla hajureseptorilla, koirilla voi olla jopa 300 miljoonaa - se on yhtä tärkeä niille kuin näkö on meille.

Kävely puistossa saattaa tarjota koirallesi informaatiotulvan koiraystävien läsnäolosta ja terveydestä sekä niiden omistajista.

Hajumaailmassa elämisen rajoittaminen

Et voi estää koiraasi nuuskimasta. Ne ovat luonnollisesti uteliaita olentoja ja se on niiden tapa nähdä ympäröivää maailmaa. Joskus koirat voivat kuitenkin nuuhkaista epäasianmukaisesti ja tämä voi aiheuttaa hämmennystä, tai kenties koiraasi häiritsee liikaa kaikki erilaiset hajut päivittäisen kävelynne varrella. Seuraavassa on joitain asioita tämän kurissa pitämiseksi:

  • Kiinnitä sen huomio muualle makupalalla, taputtamalla käsiä yhteen tai vetämällä sen hihnasta
  • Peruskäskyt kuten istu tai jätä auttavat koiraasi ymmärtämään, että sen käyttäytyminen ei ole avuksi. Pidä aina muutama nappula käsillä terveellisenä makupalana auttamaan vahvistamaan koirasi hyvää käytöstä.
  • Opeta koirasi pysymään omalla alueellaan, jotta se pysyy poissa jaloista esimerkiksi juhlissa
  • Liiku paljon sen kanssa aina ennen näitä tapahtumia, jotta se on väsynyt eikä halua nuuhkia ympäriinsä niin paljon.

Tuleeko koirilla olla märkä kuono?

Ei välttämättä! Koirien kuonot ovat yleensä märkiä, koska ne nuolevat niitä. Tämä auttaa niiden hajuaistia ja tarkoittaa, että ne voivat helpommin määrittää, mistä haju on peräisin, mutta se ei välttämättä ole osoitus koiran yleisestä terveydentilasta, ja kuivan kuonon ei pitäisi yleensä olla huolestuttavaa.

Jos olet huolissasi koirasi terveydestä jostain syystä, kannattaa viedä se eläinlääkärille saadaksesi ammattilaisen mielipiteen.