Koiran turkista huolehtiminen | Eukanuba

Koiran turkista huolehtiminen

Ajan käyttäminen koirasi ulkonäön hoitamiseen ei ainoastaan merkitse sitä, että se näyttää hyvältä ja tuntee olonsa parhaaksi, se auttaa myös pitämään ne ihanteellisessa kunnossa.

Huolehtimalla koirasi turkista tutustut myös sen kehoon - siten on paljon helpompi havaita terveysongelmia nopeasti ja mahdollisuus etsiä loisia kuten punkkeja.

Koiran kouluttaminen kestämään turkin hoitoa kannattaa aloittaa sen ollessa vielä pentu. Jos jätä turkin hoidon aloittamisen myöhemmälle, koiranpentu ei ehkä ole niin yhteistyöhaluinen myöhemmin elämässä, varsinkin kun kyseessä on korvapuhdistus tai kynsien leikkaus.

  • Turkki: terve turkki on todella hyvä merkki siitä, että lemmikkisi on terve ja että iho on loistavassa kunnossa. Terve iho ei ole tärkeä vain lemmikkisi ulkonäön takia; se suojaa myös lemmikkiäsi säältä ja infektioilta.
  • Iho: Koirasi iho on sen kehon suurin elin. Hyvä ruokavalio on välttämätön sen pitämisessä terveenä. Käyttämällä koiranruokaa, jossa on korkealaatuista eläinvalkuaista, kivennäisiä, A-, D3- ja E-vitamiinia sekä rasvahappojen omega-6 ja -3 sekoitusta, jotka kaikki löytyvät EUKANUBA-tuotteista, autat tukemaan ihon terveyttä.
  • Harjaus: Useimmilla koirilla on karvanlähtöaika luonnostaan kahdesti vuodessa (keväällä ja syksyllä). Kuitenkin eroon irtokarvoista (ja mudasta!) pääsemiseksi pitäisi harjata useammin. Kaikki koirat (paitsi lyhytkarvaiset rodut) on harjattava vähintään kerran viikossa, riippumatta siitä, kuinka paljon niistä lähtee karvaa. Käytä pehmeää harjaa koiran ollessa rauhallinen ja rento. Käännä koirasi huomio karkilla tai lelulla ja vedä pehmeästi harja kehon yli muutaman sekunnin ajan. Turkin hoito pitäisi aloittaa, kun koira on hyvin nuori pentu, joten ole varovainen, jos et ole tehnyt tätä ennen. Ammattimainen trimmaaja voi neuvoa rodullesi oikean harjan ja kertoa tarvitseeko koirasi trimmausta tai nyppimistä.
  • Korvien hoito: Luppakorvat tarvitsevat enemmän säännöllistä hoitoa kuin pystykorvat johtuen vähäisestä ilmankierrosta, mikä tekee niistä herkkiä ärsytykselle ja infektioille. Puhdista korvalehti kevyesti puhdistustyynyllä tai kevyesti kostutetulla pumpulilla tarkkaillen punaisia kipeitä laikkuja, kosteutta tai ylimääräistä vahaa. Spanielit ja ajokoirat tarvitsevat matalan ruokintakulhon pitämään niiden korvat kuivana ja erossa kuivaruuasta, kun ne syövät.
  • Silmien hoito: Varmista, että koiran silmät säilyvät säihkyvinä. Vaaleat kyyneltahrat, luontainen liman kerääntyminen, voidaan puhdistaa puhdistustyynyllä tai kevyesti kostutetulla pumpulilla. Soita eläinlääkärille, jos koiran silmät ovat punaiset, tulehtuneet tai vuotavat.
  • Kynsien hoito: Eläinlääkärin tai koirasi kasvattajan tulisi olla se, joka leikkaa koiran kynnet ensimmäisellä kerralla, mutta jos haluat hoitaa asian itse jatkossa, seuraa eläinlääkärin otteita tarkasti ja pyydä häneltä neuvoa jatkoa varten. Vääränlainen leikkaaminen voi aiheuttaa koiralle kipua ja verenvuotoa.
  • Pesu: Koirien iho ja turkki tuottavat luonnollisesti öljyjä suojatakseen infektiolta, ärsytykseltä ja vedeltä. Niiden peseminen liian usein voi heikentää näiden öljyjen tehokkuutta ja tulisi huolehtia siitä, että niitä pestään vain kerran kuukaudessa. Jos tarvitsee pestä, käytä erityistä koiran shampoota.

Kysy ammattimaiselta koiran trimmaajalta tai kasvattajalta, jos olet huolissasi koirasi turkista huolehtimisesta. Jos koirallasi on mielestäsi iho-ongelma, kysy neuvoa eläinlääkäriltä.