Oikean ruoan valitseminen kissallesi

Hyvä ravinto on yhtä tärkeää kissasi terveydelle kuin omallesi. Mutta sen ravitsemukselliset tarpeet poikkeavat ihmisten tarpeista melkoisesti. Ihmisen ruokavalion pitäisi olla kuitupitoinen ja vähärasvainen, mutta kissalla tulee olla rasvainen ruokavalio sen energiantarpeeseen sekä paksun, ylellisen turkin ylläpitoon ja vähäkuituinen suoliston hyvinvoinnin vuoksi.

Vaikka itse suosisitkin kasvisruokaa, kissa ei pärjää lihattomalla ruoalla. Kesykissat ovat lihansyöjiä, aivan kuten niiden isommat serkutkin, ja niiden ruokavaliossa tulee olla eläinproteiinia ja -rasvaa ruoansulatuskanavan hyvinvointiin. Kissat tarvitsevat myös hiilihydraatteja energianlähteeksi.

ELÄMÄNVAIHE JA ELINTAVAT

Mistä tiedät, mikä ruoka sopii parhaiten kissallesi, kun tarjolla on tuhansia erilaisia kissanruokia?

Lähde ruokavalion valinnassa liikkeelle kissan elämänvaiheesta ja elintavoista. Kissanpennut, imettävät emot ja vanhat kissat ovat esimerkkejä eri elämänvaiheista. Jokaisessa elämänvaiheessa on omat ravitsemukselliset tarpeensa. Kaikissa kissanruoissa tulee olla merkittynä, mihin elämänvaiheeseen ne soveltuvat.

Ravitsemukselliset tarpeet vaihtelevat myös elintavoista riippuen. Kissa, joka pääsääntöisesti viihtyy sohvalla, ei tarvitse yhtä paljon energiaa kuin ulkona viihtyvä kissa.

Lopuksi on tärkeää huomioida kissan terveydentila, kuten ruoka-allergiat, jotka vaativat eläinlääkärin suositteleman erityisruokavalion.

KUIVA- VAI MÄRKÄRUOKAA?

Kun olet kartoittanut kissasi elinvaiheen ja elintapojen mukaiset tarpeet, valitse halutko antaa sille kuiva- vai märkäruokaa. Useimmat kissat kukoistavat pelkällä kuivamuonalla. Kuivamuona edistää suun terveyttä hankauksen ansiosta, joka pitää hampaat ja ikenet puhtaimpina. Jotkut kissat, erityisesti nirsot kissat, pitävät märkäruuasta enemmän sen pehmeän ja kostean rakenteen vuoksi.

On tärkeää muistaa, että vaikka kuivamuona voidaan jättää kulhoon koko päiväksi, märkäruoka pitää heittää pois puolen tunnin päästä. Kuivamuona on siksi paras vaihtoehto kiireisille ihmisille, jotka eivät tavallisesti ole kotona päiväsaikaan.

Kun tiedät lemmikkisi ravitsemukselliset tarpeet ja sen mieltymykset, on oikea kissanruoka helpompi valita.

PAKKAUSMERKINTÖJEN VERTAAMINEN

Ainekset on listattu laskevassa järjestyksessä niiden painon mukaan, määrältään suurin raaka-aine ensimmäisenä. Koska kissat tarvitsevat lihaa, on parasta valita ruoka, jonka ensimmäinen ainesosa on eläinperäinen proteiininlähde kuten kana, lammas, kala tai niistä johdettu jauhe, tai kananmuna. Nämä ainesosat sisältävät sopivan määrän tärkeitä aminohappoja kuten tauriinia, jota ei esiinny kasviperäisissä proteiininlähteissä kuten soijarouheessa tai maissigluteenijauhoissa.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että yhdistämällä hiilihydraatteja ruokavalioon - esimerkiksi maissijauhoa, ohraa ja durraa - hiilihydraattien imeytyminen saadaan sopivalle tasolle ja energiantarve tasoittuu.

Tutkimukset osoittavat myös, että juurikasmassa - se, mitä jää jäljelle sokerijuurikkaista sokerin uuttamisen jälkeen - on loistava kuidunlähde, joka edistää ruoansulatuskanavan hyvinvointia.

Lemmikkisi tarvitsee räätälöidyn yhdistelmän omega-6- ja omega-3-rasvahappoja ruokavalioonsa kiiltävän turkin ja terveen ihon ylläpitämiseksi. Kananrasva ja kalajauho ovat hyviä rasvan lähteitä.

LAATU

Kissanruokien merkinnät tarjoavat puutteellista tietoa ruoan ravintoarvoista, koska merkintämääräykset eivät salli valmistajien lisätä laatukuvauksia käytetyistä ainesosista tuotepakkaukseen.

Laadukas valmistaja osaa kuitenkin kertoa sinulle tuotteissaan käytetyistä ainesosista sekä niiden laadun arvioinnissa ja varmistamisessa käytetyistä menetelmistä.