Miten pitää koiran nivelet terveinä | Eukanuba

Terveet nivelet aktiiviseen elämään

Ei ole parempaa näkyä kuin katsella koiraasi nauttimassa juoksun yksinkertaisesta, luonnollisesta ilosta. Olipa kyseessä pallon haku, juokseminen huvin vuoksi tai lenkkikaverinasi, näiden hetkien jakaminen koirasi kanssa ovat molempien parhaita hetkiä.

Kyky liikkua vapaasti on myös merkki siitä, että koira on ihanteellisessa kunnossa, mutta aivan kuten meillä, ikä voi tehdä tuhojaan niiden nivelissä. Siksi on tärkeää, että koirasi ikääntyessä kiinnität erityistä huomiota nivelten hoitoon, jotta se voi jatkaa aktiivista tervettä elämäntapaa.

Jotkut koirat ovat alttiimpia nivelongelmille rodun ja koon vuoksi, mutta on olemassa muutamia yksinkertaisia toimenpiteitä, joiden avulla koiran nivelet pysyvät terveinä pidempään.

Ylläpidä terve paino

Ylipaino on suurin nivelvaurioiden syy. Luut ja nivelet ovat luonnollisesti alttiina merkittäville kuormituksille ja rasituksille, mutta ylimääräinen paino kasvattaa näitä rasituksia, jotka ajan myötä johtavat nivelten heikkenemiseen. Ikä hidastaa aineenvaihduntaa niin, aivan kuten meilläkin, että terveen painon ylläpitäminen ikääntyessämme on “kaloreiden saannin” tasapainottamista verrattuna “kaloreiden kulutukseen”.

Säännöllinen lempeä liikuntaohjelma yhdistettynä oikeaan ruokintaan on elintärkeää koiran ihanteellisen kunnon säilyttämisessä. Liikunta edistää myös lihaskuntoa ja ne ovat nämä lihakset, jotka tukevat niveliä. Vanhemmalla koirallasi ei välttämättä ole samaa rajatonta energiaa kuin nuorempana, mutta se on edelleen halukas kumppani juoksemaan tai leikkimään. Kaksi lempeää liikuntajaksoa päivässä on hyvä sille ja sinulle!

Koiranruokien ainesosat voivat auttaa tukemaan terveitä niveliä

Vanhemmat koirat tarvitsevat todennäköisesti vähän ylimääräistä apua nivelilleen syömänsä ruoan kautta. Täysikasvuiset koirat ovat elämänsä keski-ikäisessä vaiheessa noin 6-9-vuotiaina rodun koosta riippuen. Vanhoja koirat ovat yleensä 8-11-vuotiaina, mutta iän vaikutus riippuu rodun koosta ja yksilöstä. Isommat koirat saavuttavat vanhuuden kynnyksen noin 7 tai 8 vuoden iässä, kun taas pienemmät koirat yleensä tulevat siihen myöhemmin, noin 11-vuotiaina.

Täysikasvuiset ja vanhemmat koirat voivat hyötyä ruokavaliossaan olevista erityisistä ainesosista, jotka auttavat terveiden nivelten tukemisessa. Ravintoaineet kuten glukosamiini ja kondroitiini auttavat ylläpitämään terveitä niveliä ja liikkuvuutta, ja kalsium tukee vahvoja luita. Välttämättömät rasvahappojen, omega-6 ja omega-3, on myös osoitettu tukevan tervettä rustoa1.

L-karnitiini on ravintoaine, jota löytyy eläinperäisistä valkuaislähteistä. Se toimii luonnollisena “rasvanpolttajana", joka muuntaa rasvan energiaksi. Tämä auttaa säilyttämään ihanteellisen kunnon sekä tukee niveliä. Etsi koiranruokia, jotka on valmistettu eläinvalkuaisesta kuten kanasta, lampaasta tai kalasta, ennemminkin kuin valkuaisesta, joka on peräisin kasvislähteistä.

Eläinkauppojen laadukkaan täyskasvuisille ja vanhoille koirille räätälöidyn ruoan tulisi sisältää näitä ainesosia. Kaikki ruuat eivät kuitenkaan ole sellaisia, joten varmista, että valitset sellaisen, joka tukee nivelterveyttä ja jossa on eläinvalkuaista ensimmäisenä ainesosana. Jos olet epävarma, kysy eläinkaupan henkilökunnalta tai eläinlääkäriltä.

Viitteet:

1 Curtis CL, et al. Effects of n-3 fatty acids on cartilage metabolism. Proc Nutr Soc. 2002 Aug;61(3):381-9.