Pennun ensimmäinen eläinlääkärikäynti | Eukanuba

Pentusi ensimmäinen eläinlääkärikäynti

Lemmikkisi ei pitäisi jännittää eläinlääkärillä käyntiä. Kerromme ensimmäisistä käynneistä ja siitä, miten voit tehdä kokemuksesta helpomman.

Eläinlääkäriin tutustuminen

Jotkut pennut ovat käyneet eläinlääkärillä kasvattajansa kanssa eläinlääkärintarkastuksessa, mutta silti on hyvä varata ensimmäinen aika muutaman viikon päähän pennun hakemisesta varmistaaksesi, että aloitat koirasi suhteen eläinlääkäriin mahdollisimman myönteisesti.

Tämän ensimmäisen käynnin jälkeen koirasi tulisi käydä eläinlääkärissä vähintään kerran vuodessa, näin varmistetaan, että koirallasi on positiivinen suhde eläinlääkäriin ja se tottuu tutkittavaksi, se säästää paljon stressiä. On myös hyvä idea totuttaa se tutkittavaksesi kotona. Tarkista korvat ja silmät ja harjaa hampaat säännöllisesti.

Eläinlääkäri suorittaa täyden kliinisen tutkimuksen, joka koostuu oraalisesta (suu ja hampaat), korvien ja silmien tarkastuksesta koiranpentusi hyvän terveyden varmistamiseksi. Ota joitain terveellisiä makupaloja mukaasi, jotta koiran yleiskokemus paranee ja kiitä sitä rauhallisesti tutkimuksen aikana ja sen jälkeen. Vältä antamasta sille liikaa huomiota, jos se reagoi tai nostaa metelin käynnillä, palkitse sitä vain, kun se on käyttäytynyt hyvin.

Parhaat vinkit sujuvaan eläinlääkärikäyntiin

  • Yritä saada aika heti aamuksi, koska tämä tarkoittaa vähemmän ihmisiä ja lemmikkejä klinikalla. Myös jos koiraasi ei ole rokotettu ennen, on parempi välttää kosketusta muihin eläimiin, koska se on alttiimpi infektioille.
  • Varmista, että otat mukaasi kaikki rokotuskortit tai paperit, joita sinulla on kasvattajalta tai pennun aikaisemmasta kodista, jotta eläinlääkäri voi suunnitella kaikki tarvittavat hoidot pennulle ja antaa neuvoja siitä, miten varmistaa, että lemmikkisi on valmis ulkomaailmaan.

Pentusi rokotukset

Yleensä rokotukset alkavat noin 12 viikon iässä ja tehosterokotukset noin 16 ja 20 viikon iässä. On erittäin tärkeää noudattaa tätä aikataulua varmistaaksesi, että pentusi on täysin suojattu tartuntataudeilta. Yleiset sairaudet, joilta pentusi suojataan, ovat parvovirus, penikkatauti, raivotauti ja tarttuva maksatulehdus sekä joskus myös kennelyskä. Jos matkustat ulkomaille pentusi kanssa, ota rokotuskirja mukaasi ja varmista, että se on täysin vierailemasi maan sääntöjen mukainen.

Mikrosiruttaminen

Eläinlääkäri suosittelee, että mikrosirutat pennun, jollei pentusi kasvattaja ole jo tehnyt niin (Suomessa kaikki rekisteröidyt pennut on tunnistusmerkitty). Tämä tapahtuu pienellä menettelyllä, jossa mikroskooppinen siru asennetaan pentusi niskaan, jotta kuka tahansa eläinlääkäri/viranomainen tms. sirunlukijan avulla voi tunnistaa sen, jos se katoaa tai loukkaantuu.

Sterilisaatio tai kastraatio

Täytyy myös miettiä, haluatko kastroida tai steriloida lemmikkisi. Leikkauksella on erilaisia etuja ja haittoja, esimerkiksi kastroidut koirat saattavat käyttäytyä paremmin ja epätodennäköisemmin hajumerkkaavat, mutta se voi tehdä niistä alttiimpia painonnousulle. Eläinlääkäri voi keskustella kaikista vaihtoehdoista kanssasi.

Muista kysyä eläinlääkäriltä kaikki mahdollisesti sinua askarruttavat kysymykset. On tärkeää, että tunnet olevasi hyvin valmistautunut pitämään parasta huolta pennustasi tulevina viikkoina ja kuukausina.